Opruimen volgens een systeem, daar houden we van!

opruimen

Chaos

Mijn houding ten op zichte van opruimen zou je het beste 'dubbel' kunnen noemen. Ik vind het heel leuk om een systeem te bedenken waar alles op alfabet (handig) of op kleur (wow!) geordend wordt. Ook vind ik het te gek om een kast (met heel veel vakjes) of bakken en mappen uit te zoeken. En het systeem op z'n plek schuiven of opbouwen is ook nog wel iets dat ik graag doe. Maar dan komt het: alles opruimen in de daarvoor bedachte map of kast. Als ik alles op alfabet wil ordenen, dan kom ik meestal tot de F en dan begin ik het lastig te vinden. Vanaf de G schuif ik alles op een hoop en verdeel het willekeurig in gelijke delen over de nog lege bakjes of vakjes. Klaar.. Voordeel is dat het er heel leuk en opgeruimd uitziet, maar dat het niet te doen is als je iets zoekt.

Systematisch opruimen

Maar goed, opruimen, systeem aanbrengen, eens in de zoveel tijd ontkom je er niet aan. De vraag is welk systeem wanneer het beste toegepast kan worden. Op alfabet, kleur, datum, dankzij de jarenlange ervaring met het bedenken en zien falen van opbergsystemen kunnen we hierover in ieder geval het volgende zeggen:

Op activiteit

Werkt goed bij garages, (bij)keuken of gangkasten. Alle verfspullen bij elkaar op een plank, gereedschap in de kist, schoonmaakspullen in een kast. Voor iedereen duidelijk en dus voor iedereen bij te houden. Tip: Denk goed na van te voren welke plek handig is want eenmaal geïnstalleerd is het lastig om vaste plekken nog te veranderen. Zo is bij ons de vast plek van de schoenen nooit goed vastgelegd en staat er altijd minstens 1 paar midden in de keuken.

019703567_file

Op kleur

Werkt vooral goed bij boeken en kleding en geeft instant rust in je kast en in je hoofd. Heb het zelf wel eens gedaan met mijn kledingkast, maar dat was eigenlijk maar 1 week mooi, toen had ik haast en werd de stapel schone spullen random in de kast gelegd. Met boeken is het makkeijker omdat je die veel minder vaak gebruikt. Heel Mari Condo en heel fijn voor instagram plaatjes.

 

stelling_stuva_zwart_pr-262b_ph

Op persoon

Geef iedereen een eigen bak of kast en stel de persoon zelf verantwoordelijk voor de inhoud. Voordeel is dat het snel werkt met opruimen maar het gevaar dreigt dat niemand zich verantwoordelijk voelt en ieder kastje of bakje den grote puinhoop wordt. Zorg dus voor kasten met deurtjes!

074041349_file

Vond je dit blog leuk en wil je hier meer van lezen? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan zit je altijd front row!

Facebook