Picture perfect: 3 tips om direct betere foto’s te maken

Vind jij het ook zo leuk om foto's te maken? En vind je het lastig om het plaatje dat je in je hoofd hebt echt te realiseren? Met deze tips wordt fotograferen nog leuker! Dit keer: 3 tips om direct betere foto’s te maken

Als je naar foto's kijkt zijn er twee dingen die je direct (meer of minder bewust)  in je opneemt: de compositie en de lijnen. De compositie is de manier waarop het plaatje gevuld is. Staat het object in het midden of aan de rand, groot of klein, aan elkaar vast of los in de ruimte. De compositie bepaalt waar de kijker naar kijkt. De lijnen zijn dingen zoals de horizon, muren, oppervlaktes. Deze 3 handige tips gaan jou meteen helpen!

Tip 1: Focus op wat je wil laten zien

Met een foto zeg je eigenlijk kijk eens wat.. een leuke schoenen, ..een lief babietje, ..een lekkere salade'. Zorg daarom dat er niet te veel gebeurt op je foto's want dan weet je als kijker niet waar je naar moet kijken. Alles wat af kan leiden van hetgeen je wil vertellen moet je weghalen of een positie kiezen waarop afleidende zaken niet zichtbaar zijn.

rommel1
rommel2

Op de eerste foto hangen de theedoeken rommelig en zijn er veel andere spullen zichtbaar waardoor het niet direct duidelijk is waar het om gaat. De tweede foto laat direct zien: Kijk eens wat een leuke theedoeken!

Tip 2: zorg voor rechte lijnen

Zorg dat horizontale lijnen echt horizontaal lopen: ieder nabewerkingsprogramma (ook Instagram) kan je daarbij helpen. Heb je een perspectieffoto gemaakt waarbij de horizontale lijn scheef hoort te lopen, let dan op de verticale lijnen.  Zorg dat die niet scheef staat, anders lijken de muren om te vallen, en dat wil je niet!

scheef1
scheef2

Op de eerste foto loopt de grond duidelijk scheef, op de tweede foto is de lijn waar de muur overgaat in de vloer evenwijdig met de onderkant van de foto. Dat geeft rust, je bent niet bang dat het aapje van het bankje af gaat schuiven.

Tip 3: maak een uitsnede

Schuiven, inzoomen, knippen, nadat je de foto hebt gemaakt bepaal je pas echt wat je wil laten zien. Probeer wat verschillende opties en kijk zo objectief mogelijk welk plaatje je het meest aanspreekt. Een goeie tip is om ook te kijken hoe de foto uitpakt als je hetgeen je wil laten zien niet in het midden zet maar op een derde van links of van rechts. Daarmee maak je het plaatje spannender, echt het werkt!

schuif1
schuif3

Op de eerste foto staat het model in het midden, haar linker been staat een beetje gek. Door in te zoomen valt het been niet meer op en door het model iets uit het midden te plaatsen wordt de foto veel spannender.

Facebook