Voel de zijdezachte stoffen van Lyocell

Een belangrijke reden waarom ik 'real life shoppen' zo fijn vind is dat ik voor een belangrijk deel shop met mijn handen: ik wil de stoffen voelen. Voelen of iets zwaar of licht is, zacht of hard, soepel valt of strak blijft staan. Zie ik een superzachte trui hangen, dan gaan mijn handen er automatisch naar toe om te voelen of het inderdaad zo zacht is als het er uit ziet. Ondertussen heb ik hier al zoveel ervaring mee dat ik vrij goed in staat ben om de samenstelling van de stof die ik voel vast te stellen. Leer of namaak, wol of  polyester, katoen of viscose, mijn handen seinen het razendsnel door. 

En wat leuk is: er worden steeds weer nieuwe kwaliteit stoffen ontwikkeld. Fake fur waarvan je echt denkt dat het ooit een konijntje was. Kunstzijde waarvan je zou zweren dat het ooit uit een rupsje is gekomen. Over dat laatste gesproken: een goed voorbeeld hiervan is Lyocell: een zijdezachte stof met een bijzonder verhaal:

Lyocell

Deze zachte, soepelvallende stof is gemaakt van een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. Bijzonder aan deze stof is dat het is ontwikkeld door een Oostenrijks bedrijf dat op heel veel vlakken hoog scoort voor duurzaamheid. (Alleen al door het feit dat er met Lyocell een duurzaam alternatief voor katoen op de markt is, is al super)

De grondstof voor de vezel waar Lyocell van wordt gemaakt is houtpulp. Lyocell lijkt hiermee op viscose maar het productieproces is veel duurzamer. Dit komt omdat het proces van het oplossen van de houtvezels (om er vervolgens garen van te spinnen) in tegenstelling tot viscose, milieuvriendelijk is gemaakt. De houtpulp wordt uit  duurzame bossen in Europa gehaald. 

Fijne eigenschap van de stof is dat het makkelijk vocht opneemt (nog beter dan katoen), heel sterk is en niet krimpt. Ook schijn je in kleding van Lyocell minder last van zweetluchtjes te hebben en kijk, daar houden we van!

Bij Knijter verkopen we ook producten gemaakt van Lyocell en wel van het mooie label Carola van Benthum. 

Dress blouse grafite van Lyocell

Vond je dit blog leuk en wil je hier meer van lezen? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan zit je altijd front row!

Facebook