Waarom kiezen we voor roze?

when in doubt choose pinkIn ons huishouden van 4 vrouwen en 1 man is de kleur roze in ruime mate aanwezig. Om te beginnen slingeren er altijd veel roze kledingstukken en accessoires door het huis. (As we speak: een roze vest op de bank, een roze sjaal op de keukentafel en roze gympen in de gang). Maar bij ons zijn ook de gordijnen roze en slaapt de hond op een roze kussen. Manlief is de enige waar geen roze aan blijft hangen. Zelfs geen onschuldige zachtroze polo-shirt of roze gestreepte sokken (and believe me, we have tried!).
Waar komt deze voorliefde voor roze toch vandaan? Waarom kiezen we in geval van twijfel altijd voor roze (en kom je op een dag thuis met een roze hondenriem). Dit moest tot op de bodem worden uitgezocht! Omdat we nooit te beroerd zijn voor wat psychologisch en praktisch onderzoek, zijn we tot de volgende drie theorieën gekomen:

1.    De theorie van de roze bril: kies je voor roze, dan kies je voor zacht en lief. Met roze ga je confrontatie uit de weg, breng je sfeer en gezelligheid in huis. Roze geeft alles een beetje een soft focus, je lijkt opeens een stuk slanker en rimpeltjes verdwijnen..  Het heet niet voor niks ‘de roze wolk’ en waarom denk je dat babietjes er altijd zo roze uitzien? Roze is als het ware de love-drug onder de kleuren.
2.    De theorie van het onbewust pragmatisme: door altijd voor roze te kiezen, gaat alles (uiteindelijk) bij elkaar passen. Zacht roze, oud roze, neon roze, als je maar genoeg verschillende kleuren roze hebt, dan zit er op een gegeven moment vanzelf een roze draad in en wordt het een geheel. En kijk, daar houden we van!
3.    De theorie van de kleine prinses: De meeste meisjes van vier (en vast ook wel een paar jongetjes) zijn gek op roze. Roze en glitters, denk prinsesjes, hakkeschoenen en roze nagellak. Dat kleine prinsesje draag je de rest van je leven mee, ergens diep van binnen. En als je dan moet kiezen welke kleur gordijnen, sjaal of schoenen het gaat worden, dan roept ze opeens heel hard: kies de roze! Tja, en bied daar maar eens weerstand tegen..

En nu is het natuurlijk een kwestie van verder onderzoeken welke theorie de beste is. Laten we maar eens beginnen met een beetje webshoppen, zoekopdracht ‘roze’!

Facebook