Hoe fout is de foute kersttrui?

foute kersttrui

Nu hij ongeveer in ieder blog, magazine en nieuwsbrief wel een keer voorbij is gekomen, is de vraag die overblijft: hoe fout is de foute kersttrui nou echt?

1 Hype

Mijn eerste kennismaking met de foute kersttrui was toen mr Darcy (van Bridget Jones) hem aanhad. Geniaal gevonden, het was in één klap duidelijk wat een suffe vent de zoon van de vrienden van haar ouders was, die als huwelijksmateriaal aan Bridget was voorgesteld. Je wist het meteen: iemand die zo'n foute trui serieus aan heeft, dat kan nooit wat worden.

Sindsdien heeft de foute kersttrui zich echter ontwikkeld van hipster-item tot mainstream 'zelfs-de-postcodeloterij-deelt-ze-uit gadget'. En nu is het dus niet meer echt fout, maar gewoon een hype. Als je mr Darcy nu ziet met z’n kersttrui aan denk je: grappig, heeft-ie soms meegedaan aan de postcodeloterij?

2 Te leuk

Sommige van die kersttruien zijn sowieso niet echt fout maar eigenlijk gewoon leuk, zoals de Hemaworst-trui. Prachtig ontwerp, niks mis mee! Of de rendier-met-nerdbril-trui, zo schattig! Tegen iemand met een voorheen foute kersttrui zeg je nu: gave trui, ik zag er laatst ook één met kleine lampjes en echte kerstballen, echt té leuk!

3 Keerzijde

Het principe van de foute kersttrui is toch eigenlijk dat je oma hem met behulp van Hema breiboek uit 1983 speciaal voor jou heeft gemaakt. Helaas wordt de foute kersttrui anno 2015 meestal gemaakt in lagelonenlanden, waar weinig oog is voor arbeidsomstandigheden en milieuregels. In die zin is de huidige kersttrui dan misschien niet fout meer, maar wel behoorlijk verkeerd.

4 Echt fout

Als ook deze hype de weg gaat van al zijn voorgangers, dan hangen de foute kersttruien volgend jaar allemaal bij de tweedehandswinkel. Wie er dan nog in loopt heeft óf heel veel lef óf totaal geen idee. Wedden dat wij dan alweer met z’n allen achter de volgende hype aanlopen? Rendierpakken, of zilverkleurige ABBA jumpsuits, of kerstbikini's misschien?

 

Tja, echt fout is de foute kersttrui dit jaar dus eigenlijk niet, meer een gezellig, sfeerverhogend kerst-item dat ondertussen een hype is geworden. Voor mij is kerstmis een feest waarop ik een fijne tijd doorbreng met vrienden en familie: lekker eten en spelletjes bij de kerstboom, dat werk. En hoe niet-fout de foute kersttrui misschien ook is, ik doe dan toch het liefst mijn allermooiste jurkje aan!

kestfeest met foute kersttrui

Facebook